sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Ompelumaraton osa 1

Monen mielestä on varmasti ihan älytön idea ommella häätuoleihin "värilaput", mutta kun minä niin innostuin ajatuksesta, etten pääse siitä enää eroon :D Ja minusta käsillä tekeminen on myös todella mukavaa. Voit lukea täältä lisää, mistä on oikein kyse! Liki valmiiksi leikatut kankaat ovat odotelleet jo tovin vanhempieni luona ja nyt päätimme äitini kanssa ryhtyä todella hommiin ja viettää yhdessä lauantain kangaspalojen, omepukoneen, saksien ja silitysraudas keskellä!

Lauantaina meillä oli tavoitteena saada urakka tehokkaasti alulle ja hyvin saatiinkin tehtyä. Tällaisten tuolilappujen ompelu voi äkkiseltään kuulostaa helpolta, mutta kun ompelet pariin reunaan siksakkia, teet pitkiin reunoihin päärmeet, tarkistata mitat monta kertaa, silität päärmeet ja muut reunat ennen ompelua, ompelet suorat ompeleet ja vielä kaksi tarraa paikoilleen, niin saa näihinkin sataan tuolilappuun hujahtamaan mukavasti työtunteja. Me kuitenkin ajattelimme, että nyt kun tehdään hyvissä ajoin näitä yhdessä ilman kiirettä, niin kaikki menee varmasti hyvin ja niinhän siinä kävikin. Kovasti päivä uurastettiin ja muutaman kerran tehtiin uusiksikin, mutta vähitellen liki valmiita (tarrat puuttuu) tuolilappuja alkoi jo olla monta! :) Lisäksi päivä hujahti todella nopeasti ja hyvällä fiiliksellä, kun saimme tehdä näitä yhdessä ja tuleehan siitä hyvä mieli, kun näkee, että kaikki vaiva on kannattanut.

Leikattuja ja liki valmiita väripilkahduksia tuoleihin.

Mitä sitten käytännössä teimme? Nämä tulilaput on tehty juuri juhlapaikkaamme varten mallia mukaillen, joten yhden tuolilapun mitat ovat 41,5cm x 11cm, sai siis olla mittailussa tarkkana. Leikkaamamme palat kankaasta olivat 43,5cm x 14cm, joihin ihan ensiksi ompelin lyhyisiin reunoihin siksakit estämään purkautumisen (koska sitä reunaa ei taitettu päärmeeksi). Tämän jälkeen silitimme kaikki reunat niin, että kangaspalan koko oli oikeat 41,5cm x 11 cm (lyhyistä reunoista siis taitettiin 1cm/puoli, pitkistä 1,5cm/puoli). Niin ja ennen ja jälkeen silityksen tarkisteltiin mittoja :) Tämän jälkeen neulasimme päärmeet, mikä oli paljon helpompaa, kun reunaan oli jo yksi silitysjälki tehty. Sitten ei muuta kun silittämään päärme ompelun helpottamiseksi ja suorat ompeleet pirkiin sivuihin. Lyhyet sivut taitoimme päärmeiden sisään, jolloin niitä ei tarvitse ommella erikseen. Lyhyiden sivujen päälle tulee myös tarralaput, joten siksi ne jäivät vielä ilman ommelta. Näitä vaiheita sitten teimme sarjatyönä pikku hiljaa eteenpäin :) Seuraavalle kerralle jäi vielä tarralappujen kiinnitys sekä kiinni ompeleminen.

Minun vinkkinä kaikille vähän isompaa urakkaa itse tekeville onkin: varaa tarpeeksi aikaa (useammalta päivältä), tee yhdessä ja muista pitää pieniä taukoja! :) Näillä ainakin me pääsimme pikälle ja vielä muutaman tunnin ajattelimme tänään aamulla jatkaa ompelua. Loput sitten seuraavalla kerralla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti