perjantai 22. toukokuuta 2015

Leivontakokeilu 1 - gluteenittomat kuppikakut

Tänään päätin aloittaa itse tehtyjen herkkujen testaamisen ja testini kohdistui gluteenittomiin kuppikakkuihin. Ajattelimme nimittäin, että haluaisimme tehdä jälkkäripöydän kuppikakut itse ja ne olisi sama tehdä kaikki gluteenittomina ja ainakin vähälaktoosisena, sillä allergioita löytyy aina (Tänään tosin keskityin vain gluteenittomaan puoleen, asia kerrallaan :D). Ainut haaste on vain se, että olen tasan kerron leiponut gluteenittomia kuppikakkuja, tämä jauhopuoli on siis minulle aika vieras^^ Mutta kokeilemalla sitä oppiaa, joten pyysin viimehetken vinkit kokkiystävältäni, kaivon leivontatarvikkeet kaapin pohjalta ja ei muuta kuin leipomaan!

Tein siis kuppikakkuni tänään tällaisen ohjeen mukaan ja sanottakkoon jo tässä vaiheessa, että lopputulos ei ollut ihan täydellinen, joten kokeilut tulee jatkumaan. Tässä kuitenkin ihan ensimmäinen ohje, matkan varrella ja lopussa kerron sitten mitä tekisin nyt toisin :) Mainittakoon vielä, että kuppikakkuohje oli tosiaan vähän oma variaatio kokkiystäväni ohjeesta ja pursotus ihan oma sovellus.

Suklaakuppikakut (12kpl)
2 munaa
2dl sokeria
75g voita
1dl maitoa
(johon sekoitin vajaan 1rkl psylliumkuitua)
4rkl kaakaojauhetta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1 1/3dl perunajauhoja
2/3dl tattarijauhoja
muutama pala haluaamaasi suklaata sydämiksi

1. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Tässä vaiheessa ei ollut ongelmia, tehdään samoin kuin ihan "tavallisissakin" kuppikakuissa. Ennen vaahdotusta sekoitin kuivat aineet jo valmiiksi kulhoon ja laiton psylliumkuidun likoamaan maitoon. Vaahdottaa saa ihan kunnolla ja pitkään, niin kauan kuin käsi kestää vatkata :)

2. Sekoita joukkoon voi, maito ja maidossa liotettu psylliumkuitu.
Psylliumkuitu näytti tässä vaiheessa hieman epäilyttävältä, maito oli nimittäin sen takia vähän liisterimäistä, mutta jatkoin silti matkaa ja vatkasin nämä aineet taikinan sekaan.


3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne käännellen taikinan joukkoon.
Olen tosiaan oppinut samaiselta kokkiystävältäni, että tässä vaiheessa on tärkeää olla murskaamatta ilmakuplia, joten kääntelin kuivat aineet sekaan isolla lusikalla, puuhaarukka olisi ehkä vielä paras vaihtoehto. Ja jos olisi vielä oikein tunnollinen, kannattaisi kuivat aineet kaataa taikinaan siivilän läpi (minä oikaisin sen tässä kokeiluvaiheessa, mutta häihin kyllä siivilöidään!) Tässä vielä koottuna kaikki kuivat aineet.


4. Kaada taikina pursotuspussiin ja laita hetkeksi kylmään.
Tässä vaiheessa maiston taikinaa ja maistoin siinä pienen kitkerän jälkimaun. Myös Mikko maistoi sitä, mutta hän ei maistanut mitään ihmeellistä. No, vähän epäillen laiton taikinan kylmään ja tässä välissä aloitin pursotuksen tekemisen ja laiton uunin päälle. 15min maltoin pitää taikinaa kylmässä, kunnes siirryin seuraavaan vaiheeseen. Ja uunikin oli tällöin jo valmis :)


4. Pursota taikina vuokiin ja laita keskelle suklaasydän.
Tämä vaihe oli minulle tuttua, joten leikkasin pursotuspussin reunan auki, pursotin silikonivuoissa oleviin muffinssivuokiin n. 1/3 taikinaa, laitoin suklaasydämen jokaiseen ja sen jälkeen pursotin vielä 1/3 lisää taikinaa. Taikinasta tuli sopivasti 12kpl keskikokoisia suklaamufiinsseja. Ymmärtääkseni tämä taikunan pursotus sekä auttaa annostelussa että edesauttaa kohoamista ja minusta se myös helpottaa ja nopeuttaa taikinan saamista vuokiin sekä vähentää sotkua. Suklaasydäminä käytin tällä kertaa Royalin maitosuklaata, koska sitä kaapistamme löytyi jo valmiina :D



5. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia uunin keskitasolla.
Tämän vaiheen tekisin hieman toisin, nimittäin minulla kuppikakut oli uunissa n. 12min ja silloin ne oli pakko ottaa pois, joitteivat pala, Vähän epäilin kypsyyttä, mutta se oli onneksi hyvä. Suosittelisin kuitenkin kokeilemaan 200 astetta ja 15 minuuttia :) Ja kuppikakkujen ollessa uunissa tein kuorrutteen loppuun ja aloitin tiskaamisen.

Baileys pursotus (n. 6kpl)
70g voita
n. 1rkl Baileys:a (osan voi halutessa korvata maidolla)
2,5dl tomusokeria

1. Vaahdota voi ja pieni tilkka Baileysia vaaleaksi vaahdoksi.
Kuorrute oli ihan vaan kokeilu oman mielenkiinnon takia, emme siis suunnittele sitä häihin. Halusin vain tulevaisuutta varten testata, voisiko kermaliköriä käyttää kuorrutteessa, kun sitä jääkaapistakin vielä löytyi :) Tein kuorrutetta tarkoituksella pienen annoksen, sillä halusin kokeilla sitä vain muutamaan, tuplaa siis määrä, jos haluat kuorruttaa kaikki! Pienen määrän vaahdottaminen laakeassa kulhossa oli myös hieman haastavaa, ensi kerralla laittaisin suosiolla kapeaan kulhoon :D

2. Siivilöi erissä 2dl tomusokeria mukaan ja vatkaa.
Tämä onnistui hyvin.

3. Vatkaa joukkoon loput Baileysit/maito sekä loput tomusokerit.
Käytin pelkkää Baileysia, mikä voi olla joidenkin mielestä aika tuhtia. Suosittelen siis pientä määrää maitoa lisukkeeksi.

4. Laita valmis kuorrute pursotuspussiin ja hetkeksi viileään.

Sitten olikin aika ottaa kuppikakut uunista ja mukavasti olivatkin kohonneet, siihen olin oikein tyytyväinen, vaikka vähän jouduinkin tökkimään niitä ja varmistamaan kypsyyttä. Väri oli kauniin ruskea, kuvassa valoton jääkaappi saa osan näyttämään jo liki mustilta :D


Sitten nostelin kuppikakut lautasella ja laiton hetkeksi jääkaappiin. Kun kuppikakut olivat vähän jäähtyneet (n. 15min) kuorrutin niistä osan Baileys pursotuksella ja ei muuta kuin maistamaan!


Kommentit ja parannukset
Tämän päivän arviointiraatimme koostui minun ohella sulhasesta ja toisesta bestmanista. :D Kokonaismaku oli mielestämme mehevä sekä suklainen ja Baileys pursotus oli todella hyvää (korkeintaan vähän vähentäisin rasvan määrää ja Baileysia kannattaa laittaa oman maun mukaan), joten olin kokonaisuutena tyytyväinen väihäiseen kokemukseen nähden. Mutta vaikka rakenne oli kuohkea, se oli myös vähän tahmea ja jäi vähän ikävästi välillä kitalakeen kiinni - veikkaan, että tämä johtuu psylliumkuidusta (voiko sillä, että kuppikakut olivat vielä lämpimiä, olla vaikutusta?). Toinen miinus oli vähän viiveellä tuleva kitkerä jälkimaku, tämä ei siis lähtenyt paistaessa (on kuitenkin hyvin pieni, eikä sinänsä tee kuppikakuista pahoja, mutta ei ihan täydellisiäkään). Voisiko sekin johtua psylliumista vaiko sittenkin jauhoista? Eli siis parannettavaa vielä on, mutta ei huono aloitus! Huomenna vielä maistatutan yhden tulevalle anopille, jospa hän osaisi antaa vinkkejä seuraavaa erää varten ja uusi kuorrutekin on ensi kerralla luvassa. Pidän teidän kokeiluista ajan tasalla ja hyviä vinkkejä otetaan vastaan! Ehkä seuraavaksi kokeilen toista ohjetta ja jätän psylliumin vähemmälle. 

Mutta älkää siis mahdolliset vieraat, jotka luette tätä, säikähtäkö, sillä kokeilut vielä jatkuu! :)
Loppuajatuksena kuitenki uskon, että kyllä näistä vielä ihanat kuppikakut tulee ja gluteeniton toimii kyllä todella hyvin, joten sitä en aio jatkossa vierastaa! Uusien kurrutemakujen ohella saatan kokeilla uusia oursotustapojankin jatkossa, sillä vaihtoehtoja riittää^^ Ja yrittämällä pääsee aina askeleen eteenpäin, joten nyt ensiaskeleen tuntemattomalle maaperälle ottaneena lähden jo innolla uusia polkuja kohti :) 

Makeaa ja aurinkoista viikonloppua kaikille, ja ihanaa, että teitä lukioita on jo näin monta! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti